Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2006 15:57 - Постни ястия -рецепти за Бъдни вечер
Автор: poems Категория: Хоби   
Прочетен: 8265 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.12.2006 16:01


ПОГАЧА

     Необходимите продукти 
  • 1 кг брашно 
  •  мая за хляб колкото кибритена кутийка 
  • 1/2 чаена лъжица захар 
  • 1 чаена лъжица сол 
  • 1 супена лъжица олио 
 
      Приготовление
В два пъти пресятото брашно направете "кладенче", в което сложете маята за хляб, размита с малко вода и захарта. Сложете и солта и замесете тесто. В средата на погачата сложете попарена с вряла вода сребърна пара. Печете погачата в намаслена тава, докато отгоре леко се зачерви. След това я намажете с подсладена вода и я допечете още десетина минути. 
Като основон ястие можете да приготвите постен чомлек.
 

ПОСТЕН ЧОМЛЕК

    Необходими продукти
  • 1 кг малки лукчета
  • 2 големи глави кромид лук
  • 1 кафяна чашка олио
  • 4 червени домата - пресни или от консерва
  • 1 глава чесън
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер, сол, чубрица
  • 1 кафяна чашка червено вино
              Приготовление

Нарежете на ситно големите глави лук и ги задушете в олиото. 
Когато лукът стане златист, прибавете червените домати - обелени и настъргани, заедно с предварително обелените малки лукчета, нарязаните на ситно скилидки чесън, червения и черния пипер, и дафиновия лист. 

Прибавете към тези продукти и вода колкото те да бъдат покрити с течност. Налейте виното, посолете и прибавете стритата чубрица. Задушете продуктите на слаб огън. 

Когато лукчетата омекнат, прибавете брашното. То трябва да е предварително препечено на сух тиган и размито с една кафяна чашка хладка вода. Задушете ястието още десетина минути. 

Чомлекът става много по-вкусен, ако го сготвите в глинено гърне, а не в обикновена тенджера. Ястието е подходящо за вегетарианци и почитатели на ароматизираната кухня, заради различните подправки, които то съдържа. И в двата случая хората, на които го предлагате, трябва да бъдат с изключително здрава храносмилателна система. Кромидият лук и чесънът дразнят чувствителните стомаси, въпреки че на някои хора действат много добре. 

Друго ястие, което се приготвя на Бъдни вечер са зелевите сърми пълнени с ориз и домати. Тук трябва да отбележим, че се използва кисело зеле, което в България се приготвя по специален начин с морска сол и се консумира през зимата. Ако не разполагате с кисела зелка, можете да напълните сушени или пресни чушки по същия начин.

ЗЕЛЕВИ СЪРМИ

Необходими продукти
  • 10-15 листа от кисела зелка 
  • 4 глави кромид лук
  • сол, 
  • 1 кафяна чашка ориз 
  • 2 червени домата - пресни или от консерва 
  • 1 чаена лъжица стрита чубрица
  • 1 чаена лъжица смлян черен пипер
  • 1 супена лъжица нарязан магданоз
  • 2 сухи червени чушки,
  • 2 сурови чушки /за предпочитане червени/, 
  • 1 морков,
  • 1 1/2 кафяна чашка олио
Приготовление

Нарежете на ситно лука, суровите чушки и моркова. Посолете на вкус и запържете сместта в олиото. 

Когато лукът омекне, прибавете ориза. Той трябва предварително да е изчистен, измит и изсушен. 
След това прибавете обелените и настъргани домати, черния пипер, чубрицата и нарязания на ситно магданоз. 

Разбъркайте добре тази смес. След това с нея напълнете зелевите сърми и добре ги завийте. 

На дъното на тенджерата сложете един пласт ситно нарязано кисело зеле, а между сърмите поставете сухите червени чушки, които предварително трябва да сте държали 6 часа в студена вода. Залейте сърмите с равни части вода и зелев сок или само с топла вода. Течността трябва да покрие изцяло сърмите. 

Варете на тих огън, докато зелевите листа омекнат. 

На трапезата на Бъдни вечер трябва задължигтелно да присъства и вареното жито.
 

ВАРЕНО ЖИТО

Необходими продукти
  • 2 чаени  чаши грухано жито ( ако нямате  - може и негрухано)
  • 3 кафяни чашки захар 
  • 2 кафяни чашки смлени орехови ядки
 
Приготовление Изчистете житото и го измийте. 

Залейте го със студена вода и го варете докато омекне. След това завийте тенджерата, в която сте варили житото с двойно прегъната хавлиена кърпа и го оставете да "нацъхти". 

Изцедете водата. Смесете житото със захарта и ореховите ядки. За предпочитане е да използвате пудра захар. Тя по-лесно и бързо ще се разтопи. 

Друг десерт на трапезата са приготвените по специален начин орехови ядки. Предлагаме ви да ги изпечете и да ги предложите на гостите си. Това е един прекрасен десерт, а може да се сервира и като хранителна залъгалка с алкохола и виното.
 

ОРЕХОВИ ЯДКИ ПО ТРАКИЙСКИ

Необходими продукти
  • 1 1/2 чаена чаша цели орехови ядки
  • 2 яйца
  • захар на вкус
Приготовление Разбийте яйцата със захарта. Смесете ореховите ядки с получената смес и разбъркайте добре. Сипете ги в намаслена тавичка. 

Печете в умерена фурна, като отвреме навреме разбъквате с дървена лъжица. 

Когато яйчната смес полепне по орехите, извадете тавичката от фурната и оставете да изстине.

В дните около Коледа и Бъдни вечер в много краища на България се пече и тиква. От нея става невероятен десрт, който свен всичко останало е и много полезен за хората със стегнат стомах.
 

ДЕСЕРТ "БЪРЗА ТИКВА"

Необходими продукти
  • тиква кестенка около 2 килограма 
  • 1 1/2 чаена чаша пудра захар
Приготовление  Срежете тиквата на две половини. Почистета я от семките и влакнестата част и я сложете в тава. 

Печете в умерена фурна и не отваряйте докато не стане готова. 
След като тиквата се изпече, трябва да я поръсите със захар. 

Ако я сервирате топла, можете да я поръсите с кристална захар. Но ако я сервирате студена, непременно трябва да използвате пудра захар. 

Един типично български вид компот, който се приготвя на Бъдни вечер е ошавът. Много е лесен за приготовление и е част от празничната трапеза.
  ОШАВ
Необходимите продукти
  • 3 чаени чаши сушени плодове - кайсии, ябъки, сини сливи, дюли, 
  • 3 кафяни чашки кристална захар
 
Приготовление Добре измитите сушени плодове трябва да накиснете в студена вода от вечерта и да ги оставите да престоят в нея през цялата нощ. 

След това ги сварете в същата вода докато омекнат. 
Подсладете ошава със захарта или с мед - според предпочитанията. 



Тагове:   вечер,


Гласувай:
2
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: poems
Категория: Хоби
Прочетен: 1228653
Постинги: 151
Коментари: 875
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930