Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2006 15:05 - Tupac Shakur -или биографията на един велик рапър
Автор: poems Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2279 Коментари: 0 Гласове:
0



Tupac Shakur Фигурира в книгата на рекордите на Гинес като най-продавания рап/хип-хоп музикант с 67 млн. продадени албума в целия свят.
image
Биография

Tupac Amaru Shakur (16 юни 1971г. – 13 септември 1996г.) е американски хип-хоп певец, поет и актьор. Фигурира в книгата на рекордите на Гинес като най-продавания рап/хип-хоп музикант с 67 млн. продадени албума в целия свят, 37 млн. от които - само в САЩ; и със 17 хита в Топ 10 на САЩ. Феновете, хората от индустрията и критиците го определят като най-добрия рапър на всички времена.

Tupac
е известен с политическите и антирасистките послания в музиката му; основната тема, която засяга, е живота в американските гета. Той е първият рап-изпълнител с восъчна фигура в музея на Мадам Тюсо в Лас Вегас. Статуята му ще бъде изложена за посетители през април 2006г. Tupac има трудно детство - не познава биологичния си баща, а майка му е член на Черните пантери; тя излиза от затвора месец преди да го роди.

Мирогледът му се формира на основа философията на Черните пантери. Живее в приюти за бездомни и долнопробни квартири в Ню Йорк, с майка си и доведената си сестра. На 12 години се присъединява към театрална група в Харлем. През 1986г. се мести в Балтимор, Мериленд, където посещава училището по изкуства. Увлича се по източни религии и литература, но крие тази своя страст от приятелите си, сред които се представя за твърдо момче. Прави първото си рап-парче MC New York, в което се говори за контрол върху огнестрелното оръжие и е вдъхновено от убийството на един от най-добрите му приятели.

Две години по-късно Tupac продава наркотици на улицата, където където се запознава с Ray Luv и DJ Dize (Dizz-ee). Заедно създават рап-група, наречена Strictly Dope. Песните им са издадени през 2001г. под заглавието Tupac Shakur: The Lost Tapes. Тези изяви осигуряват на TupacTupacSame Song.

През 1991г. излиза дебютния му албум 2Pacalypse Now. В него се говори за проблемите на младите цветнокожи с полицията и е изпълнен с картини на насилие от страна на властите. Албумът бързо привлича вниманието на публиката, особено след като млад мъж убива полицай, твърдейки, че е вдъхновен от песните на Tupac. Той обаче не се представя добре в чартовете. Вторият му албум Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. изважда два големи хита: Keep Ya Head Up и I Get Around.

Tupac участва в няколко филма: Nothing But Trouble, Juice, Poetic Justice, Above the Rim, Gridlock"d, Bullet и Gang Related. В края на 1993г. Tupac създава групата Thug Life, заедно с Big Syke, Macadoshis, Rated R и доведения си брат Mopreme. Издават първия си албум Thug Life: Volume 1 през 1994г. , който въпреки своето хардкор звучене успява да стане златен. Групата се разпада след излизането на Tupac от затвора.

През декември 1993г. той е обвинен в изнасилване. На 7 февруари 1995г. е осъден на 4 и половина години затвор. По време на процеса се случва и първата стрелба по него. В нощта на 30 ноември 1994г. Tupac, мениджърът му и двама приятели пристигат в студиото в Ню Йорк за да направят няколко записа. Tupac е нападнат, прострелян 5 пъти и обран. Малко след влизането му в затвора, се появява мултиплатинения албум Me Against the World. Tupac се превръща в първия музикант с албум на първо място в чартовете, излежаващ присъда в същото време.

През септември, след почти 11 месеца в затвора, Tupac е освободен с помощта на Suge Knight – директор на Death Row Records. Той плаща за него гаранция от 1,4 млн. долара с уговорката, че певецът ще запише 3 албума с неговата компания. Веднага след освобождаването си, той се връща в звукозаписното студио. Създава нова група - Tha Outlawz, и заедно с тях записва песен Hit "Em Up. През февруари 1996г. TupacAll Eyez on Me. Той е двоен и представлява първата и втората част от договорените с Death Row Records три албума. Дискът продава повече от 9 млн. копия и се смята за един от най-добрите албуми в жанра.
image

През този период Tupac записва множество песни, повечето от които са издадени в албуми посмъртно. Сред тях са Better Dayz и Until the End of Time. Започва работа и по записа на албум с Boot Camp Clik, озаглавен One Nation. Целта на проекта е да намали враждата между бандите от източното и западното крайбрежие. И до днес албумът остава неиздаден, въпреки че парчетата на Tupac са записани и издадени посмъртно.

На 7 септември 1996г. в Лас Вегас Tupac е прострелян за втори път, на връщане от боксов мач между Mike Tyson и Bruce Seldon. Умира на 13 септември в болницата. Съществуват множество версии за това кой е поръчал и извършил убийството му и по какви причини. По странно стечение на обстоятелствата видеоклипът на песента I Ain"t Mad at Cha, заснет месец преди стрелбата, показва убийството на рапъра и възнасянето му в рая при други починали музиканти като Billie Holiday, Donny Hathaway, Jimi Hendrix, Louis Armstrong, Marvin Gaye, Miles Davis, Nat King Cole, Redd Foxx, Robert Johnson и Sammy Davis Jr.

Последният албум на Tupac The Don Killuminati: The 7 Day Theory е издаден е два месеца след смъртта му. В него са включени песните 2 live and die in L.A, Toss it up и Krazy. Албумът е записан за 7 дни. Говори се, че в самото му начало могат да се чуят думите Suge shot me или Suge shot "em. (Suge ме застреля). След много независими разследвания, едно от които на МТV, става ясно, че това, което се чува, са думите Shouldn"t have shot him(не трябваше да го убиват). Албумът продава повече от 5 млн. копия.
image

След излизането си от затвора Tupac споделя, че смята да се оттегли от рап-сцената и да създава по-качествени албуми веднъж на 5 години, например. В плановете му влиза и благотворителна дейност в помощ на цветнокожите деца, която да ги държи далеч от пътя на наркотиците и престъпността. Дейността му е продължена от неговата майка, която през юни 2005г. основава Tupac Amaru Shakur център за изкуства. В няколко интервюта тя казва, че през 2006г. ще бъде издаден последния албум с оригинална музика на сина й.

Повечето от записите на Tupac са издадени посмъртно. Правата върху тях се притежават и контролират от неговата майка.
Tupac е автор на сценария на филма Live 2 Tell, който се очаква да се появи през 2006г. Сценарият е писан през 1995г., докато излежава присъдата си в затвора.

Награди
Tupac е въведен в Hip-Hop Hall of Fame през 2002.
През 2003г. зрителите на МТV го поставят на първо място в класацията 22 Greatest MCs.
През 2004г. читателите на списание VIBE определят Tupac като най-добрия рапър на всички времена.
През 2005г. песента на Tupac и The Notorious B.I.G Runnin" (Dying To Live) става песен на годината на 18-тите Rhythm and Soul Music награди.
Пак през 2005г. МТV поставя албума на Tupac The Don Kiluminati: The 7 Day Theory (издаден с псевдонима Makaveli) на първо място в класацията Top 10 Greatest Hip-Hop Albums of All Time.
На 14 ноември 2003г. се появява документален филм за живота на рапъра, озаглавен Tupac: Resurrection. Номиниран е за Оскар за най-добър документален филм .




Тагове:   Tupac,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: poems
Категория: Хоби
Прочетен: 2566626
Постинги: 151
Коментари: 875
Гласове: 730
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031