Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2006 17:48 - Как да победим вирусите ?
Автор: poems Категория: Технологии   
Прочетен: 2728 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2006 17:48


Вирусите са често срещано явление, което може да засегне в различни степени вашия компютър. Стъпка по стъпка ще разгледаме няколко начина да се предпазим или дори отстраним този неприятен проблем.

1. Включете компютъра на safe mode. Можете да изберете safe mode(който е предназначен да допуска само най-необходимата информация за стартиране на Windows) като рестартирате компютъра си и натиснете F8 по време на зареждането. Малко след това ще ви се появи меню, от което да изберете safe mode, след което изчакайте да зареди напълно. На пръв поглед десктопа ви може да изглежда странно - с по-големи икони и черен фон, но не се притеснявайте това е временно. Имайте предвид, че някой вируси са доста коварни, така че ако видите, че няма смисъл от този режим преминете на нормален.

2. Включете антивирусната си система. Естествено вече имате такава. Когато минете на safe mode, пуснете пълно сканиране на компютъра на най-високите нива за сигурност. Целият този процес ще отнеме около час, така че бъдете търпеливи.

3. Включете две(или повече) антивирусни системи. Една антивирусна система може да не открие някой вирус, така че е по-добре да използвате поне две.

4. Рестартирайте. (Не включвайте safe mode). Прегледайте внимателно. Най-вероятно вече няма вируси.

Все пак, ако положението е критично има няколко по-драстични мерки, които може да предприемете.

1. Опитайте се да "превъртите" системата (само Windows XP). Може да се опитате да активирате Windows System Restore, за да върнете операционната система преди да е заразена от вируса. Това обаче е не лека задача, защото може функцията да не е включена или пък да е деактивирана от антивирусната ви система. За информация System Restore може да намерите като отворите Start > All Programs > Accessories > System Tools > System Restore.

2. Изтрийте хард диска си. Това е крайна, но понякога налoжителна мярка. Всеки ден се създават нови вируси, с които понякога не можем да се преборим. Уверете се, че сте запазили информацията от хард диска си, след което го форматирайте и преинсталирайте операционната система.

Това бяха няколко трика, чрез които сами можете да се справите с появилите се вируси. Пожелавам ви успех!:)Статията надписа Ангел Цветков ! Моля коментирайте.



Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. starlight - towa
15.11.2006 17:56
Това е велико:
" Изтрийте хард диска си. "
цитирай
2. анонимен - Горното...
16.11.2006 21:55
...може и да е вярно, но такива проблеми почти като с магическа пръчка можете да избегнете като започнете постепенно да разучавате и съответно да си инсталирате ОС Линукс. Направете си система с двойно зареждане - запазете си Уиндоус-а, сдобийте се с Линукс (дистрибуции дал господ), ше се отървете от всякакви вируси, червеи, адуеър, спайуеър и др., които ви причиняват тук споменатите главоболия...
Успех!
цитирай
3. poems - Същност и ти си прав, аз лично не п...
16.11.2006 22:20
Същност и ти си прав ,аз лично не предпочитам Линукс поради простата,причина че съм си свикнал с Уиндоус.Макар че Линукса има има малко повече екстри и е подобен на бъдещата Виста на Уиндоус.Ще пробвам и твоя начин по натам...До тогава пожелавам на всички по-малко вируси !
цитирай
4. tonitochev - ...
17.11.2006 07:39
Аз лично не съм си заразявал Уиндоса с вируси,но си предпочитам да си ползвам Линукса.И доста бързо се свиква с тази система,защото е доста по-удобна.Въпреки че се говори че Линукс не е достатъчно десктоп ориентиран и много се пишело в конзола,това отдавна не отговаря на истината.Може да минеш и без да отвориш никога конзолата и да си вършиш работата,но в един момент установяваш,че с конзолата понякога е страшно удобно и бързо.Вече сме в 21 век и според мен Линукс е доста напред с материала и е по-удобен от ХП.Единствено нежеланието на големите фирми да направят програмите си да вървят на Линукс намалява ръста на увеличаване на потребители на свободната ОС.Но забелязвам вече увеличен интерес от страна на компютърните списания в България към Линукс.В последните им броеве във почти всяко има статии за него.Май ще стане модно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: poems
Категория: Хоби
Прочетен: 2571581
Постинги: 151
Коментари: 875
Гласове: 730
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930